Little-SweetGirl

Little-SweetGirl

wtorek, 25 lutego 2014

Tłusty czwartek już tuż tuż...

Hej kochani. Więc w tej notce kilka fajnych pomysłów i przepisów właśnie na ten dzień, w którym cieszą się nie tylko łasuchy (Tłusty Czwartek!!! <3). Więc niżej dodam kilka zdjęć:

Jako pierwsze będą znane chyba nam wszystkim faworki (chrust):
Oto przepis:

Składniki
ilość sztuk: 18 chruścików
4 żółtka
500 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka soli
115 g masła
2 szklanki mąki
300 g tłuszczu do głębokiego smażenia
40 g cukru pudru do dekoracji
Sposób przygotowania
Gotowe w: 1godz.5min.
W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, a następnie przenieść ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Ugniatać ciasto przez ½ godziny. Jeśli masz mikser z łapką do mieszania ciasta, należy mieszać nim ciasto przez około 15 minut.
Odstawić ciasto na 10 minut aby odpoczęło.
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na grubość ½ cm. Pokroić w paski długości 7 cm i szerokości 2 i ½ cm. Przeciąć wzdłuż środek każdego paska na długość 2½ cm. Przeciągnąć jeden koniec paska przez wycięty otwór, aby uformować kształt chruścika.
Na patelni roztopić tłuszcz do głębokiego smażenia i nagrzać do ok. 175°C, czyli podgrzewać na średnim ogniu.
Włożyć chruściki do gorącego oleju. Smażyć po obu stronach, aż będą lekko rumiane, a następnie położyć na papierowym ręczniku.
Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Jako drugie będą przepyszne pączki z dżemem w środku:



Oto przepis:
Składniki
ilość sztuk: 45 małych pączków
pół kostki masła (125 g)
200 ml mleka 3,2%
60 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej, przesianej
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 białko
4 żółtka
1 łyżka cukru wanilowego
1 kieliszek (25 ml) spirytusu
konfitura z wiśni
1,5 litra oleju słonecznikowego do smażenia
opcjonalnie 15 g cukru pudru na lukier
Sposób przygotowania
Gotowe w:2godz.30min.
Rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć, posypać 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, zalać mlekiem i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę aby ja napowietrzyć, dodać szczyptę soli. Jajka utrzeć z cukrem mikserem na gładką masę.
Na przesianą mąkę wlać drożdże, dodać białko, żółtka, cukier waniliowy, spirytus i na końcu dodać masło.
Wyrabiać energicznie ciasto, następnie posypać jego wierzch mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość około 3 cm i wykrawać mała szklanką koła. Nakładać małą łyżeczką konfiturę z wiśni. Formować pączki i odkładać na 15 minut do wyrośnięcia.
Olej rozgrzać powoli na małym ogniu, do rozgrzanego wkładać po 5-6 małych pączków.
Smażyć z obu stron do zrumienia po 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.

Jako trzecie będą smakowite racuchy:



Oto przepis:
Składniki
ilość sztuk: 24 racuszki
125 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła
150 ml chudego mleka
4 łyżeczki oleju słonecznikowego
Z czym podawać
100 g czarnych jagód
1 łyżeczka płynnego miodu
100 g malin
200 g serka śmietankowego
Sposób przygotowania
Gotowe w: 30min.
Wsypać mąkę do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Zrobić w środku zagłębienie, wlać roztrzepane jajko, roztopione masło i nieco mleka. Utrzeć na gęste jednolite ciasto, dodając mleka.
Rozgrzać duży płaski talerz w piekarniku, a następnie wyłączyć piekarnik i wyłożyć talerz czystą ściereczką, by móc trzymać racuchy w cieple. Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię o grubym dnie i nasmarować ją 1 łyżeczką oleju.
Aby racuszki były ładne i okrągłe, należy nalewać ciasto na patelnię czubkiem łyżki, a nie bokiem. W zależności od wielkości racuszków można ich smażyć 4-6 jednocześnie, trzeba jednak pozostawić wokół nich na tyle wolnego miejsca, by móc je bez trudu przewrócić. Smażyć 2 minuty, aż będą prawie ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Racuchy powinny być przyrumienione od spodu na złocisty kolor.
Szerokim nożem lub łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż będą przyrumienione po obu stronach. Usmażone przełożyć na rozgrzany w piekarniku talerz i okryć ściereczką, żeby nie stygły podczas smażenia następnych. Przed smażeniem każdej porcji wlać na patelnię 1 łyżeczkę oleju.
Włożyć jagody do miseczki, dodać miód i wymieszać. Dodać maliny i lekko je zmiażdżyć, pozostawiając niektóre w całości. Podawać racuszki na gorąco z owocami z miodem i serkiem śmietankowym.

A o tym pewnie nie wiecie ????: Racuszki podawane z serkiem śmietankowym są mniej kaloryczne, niż z masłem lub śmietaną. Mleko jest źródłem wapnia, pierwiastka, który wpływa korzystnie na zdrowie kości i zębów. Dostarcza ono też organizmowi białka oraz witaminy B2 i B12.

Jako czwarte będą ciasteczka maślane:



A oto przepis:

Składniki
ilość sztuk: 36
220 g masła
200 g (1 szklanka) cukru
1 jajko
330 g (2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania
Gotowe w: 1godz.25min.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajko, a następnie wanilię, wymieszać. Wymieszać mąkę z solą, dodać do mieszanki z cukrem. Przykryć ciasto i chłodzić przez co najmniej godzinę. Schłodzić blachę do pieczenia ciastek.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyciskać ciastka na niewysmarowaną tłuszczem, schłodzoną blachę.
Piec 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku, lub do czasu aż ciastka będą lekko złote na brzegach. Zdjąć z blachy by całkowicie ostygły.

A teraz jako piąte będą fajne ciasteczka w kształcie wąsów:



DIY: potrzebujemy
Puszkę po napoju
Nożyczki
DIY: foremki do ciastek w kształcie wąsów

1. Puszkę „spłaszczamy”

2. Przecinamy puszkę mniej więcej w połowie, teraz będzie nam łatwo odciąć pas aluminium (ok1,5-2 cm szerokości). Uwaga na ostre krawędzie!



3. Po rozłożeniu mamy niezwykle plastyczny kawałek aluminium, z którego możemy uformować dowolny kształt: wąsy, serduszko, koronę….

4. Przygotowujemy ciasto według ulubionego przepisu i możemy już piec ciasteczka.

Dam Wam jescze linki na kilka innych fajnych słodkich potraw na ten dzień:

Pączki z kajmakiem i orzechami.

Bananowo cynamonowe donaty

Muffinkowe pączki

Pączki z serka waniliowego

Jeszcze wiele innych pomysłów znajdziecie na tym wspaniałym blogu tu.

To wszystko w tej notce. Życzę Wam udanego czwartku i SMACZNEGO!!!!



Piszcie w kom :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz